You are currently viewing Yogaya göre Yiyecekler ve Beslenme – BKS Iyengar

Yogaya göre Yiyecekler ve Beslenme – BKS Iyengar

Bedeni ve zihni beslemek

Yediğimiz yemek ve yaşadığımız çevre, stresten özgür bir yaşama yönlendirmelidir. Eğer meyve ve sebze yemeyi arttırırsak ve duyularımızı sakinleştirici koku, ses ve görüntülerle beslersek, daha sağlıklı bir yaşam stiline doğru yönlenmiş oluruz.

MÖ 300-400 yılları arasında derlenmiş olan Hint metinleri olan Upanişadlar yiyecekleri 16 kategoriye ayırır: bunlardan 10 kısmı israf olarak sınıflandırılır, 5i zihin enerjisini etkiler ve 1 tanesi akıl için elzemdir. Bu sisteme göre, anlık çevresel, coğrafi, iklimsel koşullara ve kişinin bünyesine bağlı olarak yiyeceklerin olumlu veya olumsuz etkileri olabilir. Yoga bilimi yiyeceklerin 3 farklı nitelikte olduğunu kabul eder; satva, rajas, tamas. Satva “saf öz” anlamına gelir, iyi dengelenmiş ve meditatif yönü temsil eder, rajas tamamlamaya, başarmaya veya yaratmaya çalışan enerjidir ve tamas atalet ve çürümeye işaret eder.

Meyve ve sebzeleri içeren satvik yiyecek saftır, sağlıklıdır ve tazedir. Soğan, sarmısak ve keskin baharatlar gibi rajasik yiyecekler uyarıcıdırlar. Alkol ve et gibi tamasik yiyeceklerin ağır olduğu ve enerjiyi düşürdüğü kabul edilir. Ayaküstü yemekler (junk food – içindekiler ve hazırlanış şeklinden ötürü yüksek kalorili ama düşük besin değerli yiyecekler), göreceli olarak yeni bir terimdir, ancak nitelikleri itibariyle kesinlikle tamasik olarak sınıflandırılacaklardır.

 

Modern dünyamızdaki her faaliyet hızlı, ve buna yiyeceklerle ilgili faaliyetler ve yeme şeklimiz de dahil. Ayaküstü yemeklerle paket ve konserve yiyeceklerin bedene son derece olumsuz etkileri vardır. Satvik yiyecekler yendikten sonra, zihin, yemeden önceki kadar uyanıktır, fakat rajasik ve tamasik niteliği yüksek yemeklerden sonra zihin, donuk ve uyuşuk hale gelir. Zihni sağlıklı tutmak ve bedeni iyi beslemek eşit derecede önemlidir.

 

5 duyu organı; gözler, kulaklar, burun, dil ve cilt, zihnin giriş kapısıdır. Zihni daha iyi kontrol edebilmek için, duyular uygun beslenmeye gereksinim duyar. Kulaklar için dinlendirici bir müzik, gözler için yumuşak ve doğal ışık veya güzel, huzurlu bir manzara ve burun için taze temiz hava ve çiçek kokuları, bunların hepsi zihni besler. Dil; özenle tatlandırılmış yiyeceklere ihtiyaç duyar. Cilt; temiz, yumuşak ve esnek tutulmalıdır. Son olarak, zihin, düşünce netliği geliştirilerek beslenmelidir.

 

 

YOGA the path to holistic health (Bütünsel sağlık yolu olarak yoga) kitabından alınmıştır.

 

 

Bir yanıt yazın